XSERVER-ERROR - X

This is a discussion on XSERVER-ERROR - X ; Hi, I need your help ! I'm using Linux-Redhat 7.1 on a Laptop. After starting the Xserver with startx - --bpp16 the screen comes up and all is ok. But I got the following error-messages on start and poweroff: ,----[ ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: XSERVER-ERROR

  1. XSERVER-ERROR

    Hi,
    I need your help !

    I'm using Linux-Redhat 7.1 on a Laptop.
    After starting the Xserver with startx - --bpp16 the screen comes up and
    all is ok.
    But I got the following error-messages on start and poweroff:



    ,----[ /home/dj8qz/error.txt ]
    |
    |
    | XFree86 Version 3.3.6a / X Window System
    | (protocol Version 11, revision 0, vendor release 6300)
    | Release Date: February 17 2001
    | If the server is older than 6-12 months, or if your card is newer
    | than the above date, look for a newer version before reporting
    | problems. (see http://www.XFree86.Org/FAQ)
    | Operating System: Linux 2.2.17-8smp i686 [ELF]
    | Configured drivers:
    | FBDev: Server for frame buffer device
    | (Patchlevel 10): mfb, cfb8, cfb16, cfb24, cfb32
    | (using VT number 7)
    |
    | XF86Config: /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config
    | (**) stands for supplied, (--) stands for probed/default values
    | (**) XKB: rules: "xfree86"
    | (**) XKB: model: "pc104"
    | (**) XKB: layout: "de"
    | (**) XKB: variant: "nodeadkeys"
    | (**) Mouse: type: PS/2, device: /dev/psaux, samplerate: 60
    | (**) Mouse: buttons: 3
    | (**) FBDev: Graphics device ID: "fbdev"
    | (**) FBDev: Monitor ID: "Primary-Monitor"
    | (**) FontPath set to
    |
    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
    | (**) FBDev: Using default frame buffer video mode (--) FBDev: Frame buffer
    | device: VESA VGA (--) FBDev: Video memory: 8192K @ 0xd0000000
    | (--) FBDev: MMIO regs: 0K @ (nil)
    | (--) FBDev: Type 0 type_aux 0 bits_per_pixel 16
    | (--) FBDev: Hardware accelerator: None
    | (--) FBDev: No driver support for hardware acceleration
    | bpp = 16, depth = 16, BitsPerRGB = 6
    | (--) FBDev: Using cfb16 driver
    | xset: bad font path element (#37), possible causes are:
    | Directory does not exist or has wrong permissions
    | Directory missing fonts.dir
    | Incorrect font server address or syntax
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | QSocketNotifier: Multiple socket notifiers for same socket 6 and type read
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | [artsd] suspend
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | [artsd] suspend
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | QToolBar::QToolBar main window cannot be 0.
    | QToolBar::QToolBar main window cannot be 0.
    | QToolBar::QToolBar main window cannot be 0.
    | QToolBar::QToolBar main window cannot be 0.
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | QToolBar::QToolBar main window cannot be 0.
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | [artsd] suspend
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".
    | [artsd] suspend
    | xinit: unexpected signal 1
    |
    | waiting for X server to shut down kdeinit: Fatal IO error: client killed
    | kdeinit: sending SIGHUP to children.
    | kdeinit: sending SIGTERM to children.
    | kdeinit: Exit.
    | KLauncher: Exiting on signal 15
    | ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 1635, errno = 0
    |
    |

    `----,----[ /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config ]
    |
    | # Start der XF86Config-Datei fuer Framebuffer-Device
    | Section "Files"
    | RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
    | EndSection
    | Section "ServerFlags"
    | AllowMouseOpenFail
    | EndSection
    | Section "Module"
    | EndSection
    | # This section is no longer supported
    | # See a template below
    | # Section "XInput"
    | # EndSection
    | Section "Keyboard"
    | Protocol "Standard"
    | XkbRules "xfree86"
    | XkbModel "pc104"
    | XkbLayout "de"
    | XkbVariant "nodeadkeys"
    | EndSection
    | Section "Pointer"
    | Protocol "PS/2"
    | Device "/dev/psaux"
    | SampleRate 60
    | BaudRate 1200
    | EndSection
    | Section "Monitor"
    | Identifier "Primary-Monitor"
    | EndSection
    | Section "Device"
    | Identifier "fbdev"
    | VendorName "fbdev"
    | BoardName "fbdev"
    | EndSection
    | Section "Screen"
    | Driver "fbdev"
    | Device "fbdev"
    | Monitor "Primary-Monitor"
    | SubSection "Display"
    | Depth 32
    | Modes "default"
    | EndSubSection
    | SubSection "Display"
    | Depth 24
    | Modes "default"
    | EndSubSection
    | SubSection "Display"
    | Depth 16
    | Modes "default"
    | EndSubSection
    | SubSection "Display"
    | Depth 15
    | Modes "default"
    | EndSubSection
    | SubSection "Display"
    | Depth 8
    | Modes "default"
    | EndSubSection
    | EndSection
    |
    |
    |
    |

    `----

    Please can anybody help me in this matter ?

    Many thanks in advance......

    Heinz

  2. Re: XSERVER-ERROR

    Heinz Landherr wrote:
    > Hi,
    > I need your help !
    >
    > I'm using Linux-Redhat 7.1 on a Laptop.
    > After starting the Xserver with startx - --bpp16 the screen comes up and
    > all is ok.
    > But I got the following error-messages on start and poweroff:
    >


    Ghos, didn't know that people did still use this old version of RedHat. If I
    would be you, I would think of updating to at least RedHat 7.3 (this one is
    still mantained thanks to the fedoralegacy.org).



    > | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".


    The driver you are using don't support this, or the needed driver ain't loaded.

    I guess that KDM is wanting this to be there. You could change to use GDM as
    the login manager, I tend to have a lot less problem when using GDM instead of
    KDM.

    > `----,----[ /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config ]
    > |
    > | # Start der XF86Config-Datei fuer Framebuffer-Device
    > | Section "Files"
    > | RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    > | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
    > | EndSection


    Add
    ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"

    to your 'Section "Files"'.



    //Aho

  3. Re: XSERVER-ERROR

    J.O. Aho wrote:

    > Heinz Landherr wrote:
    >> Hi,
    >> I need your help !
    >>
    >> I'm using Linux-Redhat 7.1 on a Laptop.
    >> After starting the Xserver with startx - --bpp16 the screen comes up and
    >> all is ok.
    >> But I got the following error-messages on start and poweroff:
    >>

    >
    > Ghos, didn't know that people did still use this old version of RedHat. If
    > I would be you, I would think of updating to at least RedHat 7.3 (this one
    > is still mantained thanks to the fedoralegacy.org).
    >
    >
    >
    >> | Xlib: extension "RENDER" missing on display ":0.0".

    >
    > The driver you are using don't support this, or the needed driver ain't
    > loaded.
    >
    > I guess that KDM is wanting this to be there. You could change to use GDM
    > as the login manager, I tend to have a lot less problem when using GDM
    > instead of KDM.
    >
    >> `----,----[ /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config ]
    >> |
    >> | # Start der XF86Config-Datei fuer Framebuffer-Device
    >> | Section "Files"
    >> | RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    >> | FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
    >> | EndSection

    >
    > Add
    > ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
    >
    > to your 'Section "Files"'.
    >
    >
    >
    > //Aho
    >


    Thank you Aho for your help !

    You are right. I also think it will be better to update to Redhat 7.3.

    But I'm a Newbe :=)

    Please tell me where I can get the files or rpm's for the update.

    Best regards....

    Heinz

+ Reply to Thread