No video output after upgrading a Debain/instable system - X

This is a discussion on No video output after upgrading a Debain/instable system - X ; I have been using Mplayer 1.0pre5 without any problem. Two days back I upgarded my debian/unstable (2.4.26-1-686) with dselect and now when I play a file with mplayer a window opens but there is no video. Audio is functioning right. ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: No video output after upgrading a Debain/instable system

  1. No video output after upgrading a Debain/instable system

    I have been using Mplayer 1.0pre5 without any problem. Two days back I
    upgarded my debian/unstable (2.4.26-1-686) with dselect and now when I
    play a file with mplayer a window opens but there is no video. Audio
    is functioning right. I compiled the mplayer again. I compiled the
    mplayer with following commands:

    configure --enable-gui
    make
    make install

    No errors were reported with any of these commands. But the problem
    still remains the same. NO VIDEO.

    I tinkered and found mplayer shows the video with option "-vo x11",
    but in this case the full screen option does not work.

    I am giving output of "mplayer -vo help" and "mplayer -v testfile.avi"
    at the end of the message.


    I would like to now what is the problem and how so solve it.
    Any help will be appriciated.
    Thanks
    JSS




    Here is the output of "mplayer -vo help":

    ******************
    MPlayer 1.0pre5-3.3.4 (C) 2000-2004 MPlayer Team

    CPU: Intel Pentium 4/Xeon/Celeron Foster 2411 MHz (Family: 8,
    Stepping: 7)
    Detected cache-line size is 64 bytes
    CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

    Reading config file /usr/local/etc/mplayer/mplayer.conf: No such file
    or directory
    Reading config file /home/myname/.mplayer/config
    Available video output drivers:
    xv X11/Xv
    x11 X11 ( XImage/Shm )
    xover General X11 driver for overlay capable video output
    drivers
    gl X11 (OpenGL)
    gl2 X11 (OpenGL) - multiple textures version
    dga DGA ( Direct Graphic Access V2.0 )
    fbdev Framebuffer Device
    fbdev2 Framebuffer Device
    png PNG file
    jpeg JPEG file
    null Null video output
    pgm PGM file
    md5 MD5 sum
    mpegpes Mpeg-PES to DVB card
    yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools (to "stream.yuv")
    vesa VESA VBE 2.0 video output
    xvidix X11 (VIDIX)
    cvidix console VIDIX
    tga Targa output

    ******************

    Here is the output of mplayer in verbose mode mplayer -v
    testfile.avi:

    ********************
    MPlayer 1.0pre5-3.3.4 (C) 2000-2004 MPlayer Team

    CPU: Intel Pentium 4/Xeon/Celeron Foster 2411 MHz (Family: 8,
    Stepping: 7)
    Detected cache-line size is 64 bytes
    CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

    Reading config file /usr/local/etc/mplayer/mplayer.confReading config
    file /home/myname/.mplayer/config
    Reading /home/myname/.mplayer/codecs.conf: Reading
    /usr/local/etc/mplayer/codecs.conf: Using built-in default
    codecs.conf.
    CommandLine: 'testfile.avi' '-v'
    init_freetype
    get_path('font/font.desc') -> '/home/myname/.mplayer/font/font.desc'
    font: can't open file: /home/myname/.mplayer/font/font.desc
    Font /usr/local/share/mplayer/font/font.desc loaded successfully! (206
    chars)
    Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
    Using usleep() timing
    get_path('input.conf') -> '/home/myname/.mplayer/input.conf'
    get_path('testfile.avi.conf') ->
    '/home/myname/.mplayer/testfile.avi.conf'

    Playing testfile.avi.
    [file] File size is 32579584 bytes
    STREAM: [file] testfile.avi
    STREAM: Description: File
    STREAM: Author: Albeu
    STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
    AVI file format detected.
    list_end=0x22CA
    ======= AVI Header =======
    us/frame: 40000 (fps=25.000)
    max bytes/sec: 0
    padding: 0
    MainAVIHeader.dwFlags: (272) HAS_INDEX IS_INTERLEAVED
    frames total: 6750 initial: 0
    streams: 2
    Suggested BufferSize: 0
    Size: 608 x 256
    ==========================
    list_end=0x1138
    ==> Found video stream: 0
    ====== STREAM Header =====
    Type: vids FCC: xvid (64697678)
    Flags: 0
    Priority: 0 Language: 0
    InitialFrames: 0
    Rate: 25/1 = 25.000
    Start: 0 Len: 6750
    Suggested BufferSize: 35252
    Quality 10000
    Sample size: 0
    ==========================
    found 'bih', 108 bytes of 40
    ======= VIDEO Format ======
    biSize 40
    biWidth 608
    biHeight 256
    biPlanes 1
    biBitCount 24
    biCompression 1145656920='XVID'
    biSizeImage 933888
    ===========================
    list_end=0x21BE
    ==> Found audio stream: 1
    ====== STREAM Header =====
    Type: auds FCC: (0)
    Flags: 0
    Priority: 0 Language: 0
    InitialFrames: 1
    Rate: 56000/1 = 56000.000
    Start: 0 Len: 15120000
    Suggested BufferSize: 28000
    Quality -1
    Sample size: 1
    ==========================
    found 'wf', 18 bytes of 18
    ======= WAVE Format =======
    Format Tag: 8192 (0x2000)
    Channels: 5
    Samplerate: 48000
    avg byte/sec: 56000
    Block align: 1
    bits/sample: 0
    cbSize: 18
    Unknown extra header dump: [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0]
    [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0]
    ===========================
    list_end=0x22CA
    AVI: dmlh found (size=248) (total_frames=6750)
    list_end=0x22EE
    hdr=Software size=15
    Software : Nandub v1.0rc2
    list_end=0x1EDD2C8
    Found movie at 0x280C - 0x1EDD2C8
    Reading INDEX block, 13489 chunks for 6750 frames (fpos=0x1edd2d0)
    AVI index offset: 0x2808 (movi=0x280C idx0=0x4 idx1=0x6D6C)
    Auto-selected AVI audio ID = 1
    Auto-selected AVI video ID = 0
    AVI: Searching for audio stream (id:1)
    AVI video size=17121731 (6750) audio size=15120000 (15120000)
    VIDEO: [XVID] 608x256 24bpp 25.000 fps 507.3 kbps (61.9 kbyte/s)
    [V] filefmt:3 fourcc:0x44495658 size:608x256 fps:25.00
    ftime:=0.0400
    Clip info:
    Software: Nandub v1.0rc2
    get_path('sub/') -> '/home/myname/.mplayer/sub/'
    get_path('default.sub') -> '/home/myname/.mplayer/default.sub'
    ================================================== ========================
    Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52
    dec_audio: Allocating 3840 bytes for input buffer.
    dec_audio: Allocating 6144 + 65536 = 71680 bytes for output buffer.
    AC3: 5.1 (3f+2r+lfe) 48000 Hz 448.0 kbit/s
    A52 flags before a52_frame: 0x2A
    A52 flags after a52_frame: 0xA
    AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, 16 bit (0x10), ratio: 56000->192000 (448.0
    kbit)
    Selected audio codec: [a52] afm:liba52 (AC3-liba52)
    ================================================== ========================
    X11 opening display: :0.0
    vo: X11 color mask: FFFF (R:F800 G:7E0 B:1F)
    vo: X11 running at 1600x1200 with depth 16 and 16 bpp (":0.0" => local
    display)
    [x11] Detected wm supports NetWM.
    [x11] Detected wm supports FULLSCREEN state.
    [x11] Detected wm supports ABOVE state.
    [x11] Detected wm supports BELOW state.
    [x11] Current fstype setting honours FULLSCREEN ABOVE BELOW X atoms
    ================================================== ========================
    Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
    INFO: libavcodec init OK!
    Selected video codec: [ffodivx] vfm:ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
    ================================================== ========================
    Checking audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit ->
    48000Hz/2ch/16bit...
    [libaf] Adding filter dummy
    [dummy] Was reinitialized, rate=48000Hz, nch = 2, format = 0x00000001
    and bps = 2
    AF_pre: af format: 2 bps, 2 ch, 48000 hz, little endian signed int
    AF_pre: 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian)
    ao2: 48000 Hz 2 chans Signed 16-bit (Little-Endian)
    audio_setup: using '/dev/dsp' dsp device
    audio_setup: using '/dev/mixer' mixer device
    audio_setup: using 'pcm' mixer device
    audio_setup: sample format: Signed 16-bit (Little-Endian) (requested:
    Signed 16-bit (Little-Endian))
    audio_setup: using 2 channels (requested: 2)
    audio_setup: using 48000 Hz samplerate (requested: 48000)
    audio_setup: frags: 4/4 (16384 bytes/frag) free: 65536
    AO: [oss] 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
    AO: Description: OSS/ioctl audio output
    AO: Author: A'rpi
    Building audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit ->
    48000Hz/2ch/16bit...
    [dummy] Was reinitialized, rate=48000Hz, nch = 2, format = 0x00000001
    and bps = 2
    [dummy] Was reinitialized, rate=48000Hz, nch = 2, format = 0x00000001
    and bps = 2
    Starting playback...
    [ffmpeg] aspect_ratio: 2.375000
    VDec: vo config request - 608 x 256 (preferred csp: Planar YV12)
    Trying filter chain: vo
    VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
    Movie-Aspect is 2.38:1 - prescaling to correct movie aspect.
    VO Config (608x256->608x256,flags=0,'MPlayer',0x32315659)
    VO: [xv] 608x256 => 608x256 Planar YV12
    VO: Description: X11/Xv
    VO: Author: Gerd Knorr and others
    Xvideo image format: 0x32595559 (YUY2) packed
    Xvideo image format: 0x32315659 (YV12) planar
    Xvideo image format: 0x59565955 (UYVY) packed
    Xvideo image format: 0x30323449 (I420) planar
    using Xvideo port 61 for hw scaling
    [xv] dx: 0 dy: 0 dw: 608 dh: 256
    *** [vo] Allocating (slices) mp_image_t, 608x256x12bpp YUV planar,
    233472 bytes
    [xv] dx: 0 dy: 0 dw: 608 dh: 256
    A: 0.1 V: 0.0 A-V: 0.081 ct: 0.000 1/ 1 0% 0% 0.0% 0 0
    0% XXX initial v_pts=0.000 a_pos=28000 (0.500)
    *** [vo] Allocating (slices) mp_image_t, 608x256x12bpp YUV planar,
    233472 bytes
    A: 0.1 V: 0.0 A-V: 0.041 ct: 0.004 2/ 2 0% 0% 0.0% 0 0
    0% A: 0.1 V: 0.1 A-V: 0.023 ct: 0.006 3/ 3 0% 0% 0.0% 0
    0 0% A: 0.1 V: 0.1 A-V: 0.015 ct: 0.008 4/ 4 0% 0% 0.0%
    0 0 0% A: 0.2 V: 0.2 [libaf] Removing filter dummy
    uninit audio: liba52
    uninit video: ffmpeg
    DEMUXER: freeing demuxer at 0x872ff78 vo: uninit ...

    Exiting... (Quit)


    ********************

  2. Re: No video output after upgrading a Debian/unstable system

    J.S.Sahambi wrote:
    > I have been using Mplayer 1.0pre5 without any problem. Two days back I
    > upgarded my debian/unstable (2.4.26-1-686) with dselect and now when I
    > play a file with mplayer a window opens but there is no video.


    This is a known bug with the last nvidia drivers in debian unstable. One
    solution is to downgrade the /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nv_drv.o
    using the one in sarge.

    See :


    Work is underway to go forward instead of backward by using the X.org
    version of the driver...


    --
    __
    / ` Eric Valette
    /-- __ o _. 6 rue Paul Le Flem
    (___, / (_(_(__ 35740 Pace

    Tel: +33 (0)2 99 85 26 76 Fax: +33 (0)2 99 85 26 76
    E-mail: eric.valette@free.fr



  3. Re: No video output after upgrading a Debian/unstable system

    Op Wed, 15 Sep 2004 14:06:27 +0200, schreef Valette Eric de volgende
    woorden:

    > J.S.Sahambi wrote:
    >> I have been using Mplayer 1.0pre5 without any problem. Two days back I
    >> upgarded my debian/unstable (2.4.26-1-686) with dselect and now when I
    >> play a file with mplayer a window opens but there is no video.

    >
    > This is a known bug with the last nvidia drivers in debian unstable. One
    > solution is to downgrade the /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nv_drv.o
    > using the one in sarge.
    >
    > See :
    >
    >
    > Work is underway to go forward instead of backward by using the X.org
    > version of the driver...


    Ah thanks, that is why i can only play movies on my left screen
    (ati) and not on my right one (nvidia).

    Dirk


    --
    Richard M. Stallman, Linus Torvalds, and Donald E. Knuth engage in a discussion
    on whose impact on the computerized world was the greatest.
    Stallman: "God told me I have programmed the best editor in the world!"
    Torvalds: "Well, God told *me* that I have programmed the best
    operating system in the world!"
    Knuth: "Wait, wait - I never said that."
    -- Erik Meltzer, rec.humor.funny


+ Reply to Thread