Wireless Connection after installing XP SP3 - Wireless

This is a discussion on Wireless Connection after installing XP SP3 - Wireless ; After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very close to the router (eg 1 meter). This is part of EAPOL.LOG when connection fails: [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in AUTHENTICATED state [2004] 00:11:34:890: ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: Wireless Connection after installing XP SP3

  1. Wireless Connection after installing XP SP3

    After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very close to
    the router (eg 1 meter).

    This is part of EAPOL.LOG when connection fails:

    [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in
    AUTHENTICATED state
    [2004] 00:11:34:890: EAPOL Failure: Fail Count = 3
    [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Calling ElZeroConfigNotify:
    failcount=3, prevauthtype=0, type=(3)
    [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[12] SUCCEEDed
    [2004] 00:11:34:890: ElZeroConfigNotify: Handle=(5), failcount=(3),
    lastauthtype=(0)
    [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler entered -- EventType=<6>
    [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler: Calling ElMediaSenseEventFromWZC
    [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZC: Entered
    [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: For interface GUID
    ({73E8D9F1-46D9-45D7-A69D-9AF7CCA73A49})
    [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: Callback for sense
    disconnect
    [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify SUCCEEDed
    -- type=(3)
    [2004] 00:11:34:890: BLOCKING network due to failures: 47 72 61 75 77 65 6C
    73 20 57 69 46 69 00 00 00 |Grauwels WiFi...|
    [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Pushing into disconnected
    state: Fail count (3) > Max fail count (3)
    [2004] 00:11:34:890: Current Mode is NOT WPA2. PreAuth disabled
    .....

    When connection is ok (very close to the router)then same log contains:
    [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine entered
    [2988] 00:15:38:359: EAPOL-Key for transmit key received within 5 seconds in
    AUTHENTICATED state
    [2988] 00:15:38:359: Resetting the auth fail counter to 0, Old Value was 0
    [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[10] SUCCEEDed
    [2988] 00:15:38:359: ElZeroConfigNotify: Handle=(2), failcount=(0),
    lastauthtype=(0)
    [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify SUCCEEDed
    -- type=(5)
    [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine completed

  2. Re: Wireless Connection after installing XP SP3

    I would upgrade the router firmware and NIC driver first. Or these posts may
    help.

    Wireless Problem after installing XP SP3
    WPC54C wireless doesn't work after installing XP sp3
    USB Wireless not working after XP SP3 download
    http://www.chicagotech.net/netforums...52f49e0704afd4

    --
    Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    http://www.ChicagoTech.net
    How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    http://www.HowToNetworking.com
    "kx_belg" wrote in message
    news:ED558012-5A07-4B64-A567-02EBEABBCA5E@microsoft.com...
    > After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very close
    > to
    > the router (eg 1 meter).
    >
    > This is part of EAPOL.LOG when connection fails:
    >
    > [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in
    > AUTHENTICATED state
    > [2004] 00:11:34:890: EAPOL Failure: Fail Count = 3
    > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Calling ElZeroConfigNotify:
    > failcount=3, prevauthtype=0, type=(3)
    > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[12]
    > SUCCEEDed
    > [2004] 00:11:34:890: ElZeroConfigNotify: Handle=(5), failcount=(3),
    > lastauthtype=(0)
    > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler entered -- EventType=<6>
    > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler: Calling
    > ElMediaSenseEventFromWZC
    > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZC: Entered
    > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: For interface GUID
    > ({73E8D9F1-46D9-45D7-A69D-9AF7CCA73A49})
    > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: Callback for sense
    > disconnect
    > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > SUCCEEDed
    > -- type=(3)
    > [2004] 00:11:34:890: BLOCKING network due to failures: 47 72 61 75 77 65
    > 6C
    > 73 20 57 69 46 69 00 00 00 |Grauwels WiFi...|
    > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Pushing into disconnected
    > state: Fail count (3) > Max fail count (3)
    > [2004] 00:11:34:890: Current Mode is NOT WPA2. PreAuth disabled
    > ....
    >
    > When connection is ok (very close to the router)then same log contains:
    > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine entered
    > [2988] 00:15:38:359: EAPOL-Key for transmit key received within 5 seconds
    > in
    > AUTHENTICATED state
    > [2988] 00:15:38:359: Resetting the auth fail counter to 0, Old Value was 0
    > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[10]
    > SUCCEEDed
    > [2988] 00:15:38:359: ElZeroConfigNotify: Handle=(2), failcount=(0),
    > lastauthtype=(0)
    > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > SUCCEEDed
    > -- type=(5)
    > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine completed



  3. Re: Wireless Connection after installing XP SP3


    I did install the latest driver from Dell for INTEL PRO/Wireless 3945ABG
    Network Connection. If I now restart my PC it works immediatly! Thanks!!
    Looks like I had a Dell driver before but it was overwritten by the XP SP3.
    (I had the same icon before installation of SP3 and after reinstalling the
    Dell driver. Looks like the Dell driver works better on my Dell PC).

    "Robert L. (MS-MVP)" wrote:

    > I would upgrade the router firmware and NIC driver first. Or these posts may
    > help.
    >
    > Wireless Problem after installing XP SP3
    > WPC54C wireless doesn't work after installing XP sp3
    > USB Wireless not working after XP SP3 download
    > http://www.chicagotech.net/netforums...52f49e0704afd4
    >
    > --
    > Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    > Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    > http://www.ChicagoTech.net
    > How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    > http://www.HowToNetworking.com
    > "kx_belg" wrote in message
    > news:ED558012-5A07-4B64-A567-02EBEABBCA5E@microsoft.com...
    > > After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very close
    > > to
    > > the router (eg 1 meter).
    > >
    > > This is part of EAPOL.LOG when connection fails:
    > >
    > > [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in
    > > AUTHENTICATED state
    > > [2004] 00:11:34:890: EAPOL Failure: Fail Count = 3
    > > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Calling ElZeroConfigNotify:
    > > failcount=3, prevauthtype=0, type=(3)
    > > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[12]
    > > SUCCEEDed
    > > [2004] 00:11:34:890: ElZeroConfigNotify: Handle=(5), failcount=(3),
    > > lastauthtype=(0)
    > > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler entered -- EventType=<6>
    > > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler: Calling
    > > ElMediaSenseEventFromWZC
    > > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZC: Entered
    > > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: For interface GUID
    > > ({73E8D9F1-46D9-45D7-A69D-9AF7CCA73A49})
    > > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: Callback for sense
    > > disconnect
    > > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > > SUCCEEDed
    > > -- type=(3)
    > > [2004] 00:11:34:890: BLOCKING network due to failures: 47 72 61 75 77 65
    > > 6C
    > > 73 20 57 69 46 69 00 00 00 |Grauwels WiFi...|
    > > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Pushing into disconnected
    > > state: Fail count (3) > Max fail count (3)
    > > [2004] 00:11:34:890: Current Mode is NOT WPA2. PreAuth disabled
    > > ....
    > >
    > > When connection is ok (very close to the router)then same log contains:
    > > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine entered
    > > [2988] 00:15:38:359: EAPOL-Key for transmit key received within 5 seconds
    > > in
    > > AUTHENTICATED state
    > > [2988] 00:15:38:359: Resetting the auth fail counter to 0, Old Value was 0
    > > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[10]
    > > SUCCEEDed
    > > [2988] 00:15:38:359: ElZeroConfigNotify: Handle=(2), failcount=(0),
    > > lastauthtype=(0)
    > > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > > SUCCEEDed
    > > -- type=(5)
    > > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine completed

    >
    >


  4. Re: Wireless Connection after installing XP SP3

    Thank you for the update.

    --
    Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    http://www.ChicagoTech.net
    How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    http://www.HowToNetworking.com
    "kx_belg" wrote in message
    news:1963E203-1FE1-4D85-B8F7-87B07841AE24@microsoft.com...
    >I did install the latest driver from Dell for INTEL PRO/Wireless 3945ABG
    > Network Connection. If I now restart my PC it works immediatly! Thanks!!
    > Looks like I had a Dell driver before but it was overwritten by the XP
    > SP3.
    > (I had the same icon before installation of SP3 and after reinstalling the
    > Dell driver. Looks like the Dell driver works better on my Dell PC).
    >
    > "Robert L. (MS-MVP)" wrote:
    >
    >> I would upgrade the router firmware and NIC driver first. Or these posts
    >> may
    >> help.
    >>
    >> Wireless Problem after installing XP SP3
    >> WPC54C wireless doesn't work after installing XP sp3
    >> USB Wireless not working after XP SP3 download
    >> http://www.chicagotech.net/netforums...52f49e0704afd4
    >>
    >> --
    >> Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    >> Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    >> http://www.ChicagoTech.net
    >> How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    >> http://www.HowToNetworking.com
    >> "kx_belg" wrote in message
    >> news:ED558012-5A07-4B64-A567-02EBEABBCA5E@microsoft.com...
    >> > After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very
    >> > close
    >> > to
    >> > the router (eg 1 meter).
    >> >
    >> > This is part of EAPOL.LOG when connection fails:
    >> >
    >> > [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in
    >> > AUTHENTICATED state
    >> > [2004] 00:11:34:890: EAPOL Failure: Fail Count = 3
    >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Calling
    >> > ElZeroConfigNotify:
    >> > failcount=3, prevauthtype=0, type=(3)
    >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[12]
    >> > SUCCEEDed
    >> > [2004] 00:11:34:890: ElZeroConfigNotify: Handle=(5), failcount=(3),
    >> > lastauthtype=(0)
    >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler entered -- EventType=<6>
    >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler: Calling
    >> > ElMediaSenseEventFromWZC
    >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZC: Entered
    >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: For interface GUID
    >> > ({73E8D9F1-46D9-45D7-A69D-9AF7CCA73A49})
    >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: Callback for sense
    >> > disconnect
    >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    >> > SUCCEEDed
    >> > -- type=(3)
    >> > [2004] 00:11:34:890: BLOCKING network due to failures: 47 72 61 75 77
    >> > 65
    >> > 6C
    >> > 73 20 57 69 46 69 00 00 00 |Grauwels WiFi...|
    >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Pushing into
    >> > disconnected
    >> > state: Fail count (3) > Max fail count (3)
    >> > [2004] 00:11:34:890: Current Mode is NOT WPA2. PreAuth disabled
    >> > ....
    >> >
    >> > When connection is ok (very close to the router)then same log contains:
    >> > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine entered
    >> > [2988] 00:15:38:359: EAPOL-Key for transmit key received within 5
    >> > seconds
    >> > in
    >> > AUTHENTICATED state
    >> > [2988] 00:15:38:359: Resetting the auth fail counter to 0, Old Value
    >> > was 0
    >> > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[10]
    >> > SUCCEEDed
    >> > [2988] 00:15:38:359: ElZeroConfigNotify: Handle=(2), failcount=(0),
    >> > lastauthtype=(0)
    >> > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    >> > SUCCEEDed
    >> > -- type=(5)
    >> > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine completed

    >>
    >>



  5. Re: Wireless Connection after installing XP SP3

    Still having problems with my wireless when connected via VPN:
    When I'm connected via Cisco VPN then the VPN is often diconnected. The
    wireless is diconnected for a second and "Acquiring Network Adress" and that
    is then leaving the wireless disconnected adterwards.
    This seem to happen if other computer is also connected to the wireless (not
    using VPN).
    I didn't have this issue before install of latest driver from Dell for INTEL
    PRO/Wireless 3945ABG or before installation of SP3.
    I found and tried the following, but it didn't solve the issue:
    "Click on your connection and click modify. Click on the transport tab. Make
    sure all clients are using IP Sec over TCP. If it is IP Sec over UDP then one
    connection will boot the other off."

    "Robert L. (MS-MVP)" wrote:

    > Thank you for the update.
    >
    > --
    > Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    > Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    > http://www.ChicagoTech.net
    > How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    > http://www.HowToNetworking.com
    > "kx_belg" wrote in message
    > news:1963E203-1FE1-4D85-B8F7-87B07841AE24@microsoft.com...
    > >I did install the latest driver from Dell for INTEL PRO/Wireless 3945ABG
    > > Network Connection. If I now restart my PC it works immediatly! Thanks!!
    > > Looks like I had a Dell driver before but it was overwritten by the XP
    > > SP3.
    > > (I had the same icon before installation of SP3 and after reinstalling the
    > > Dell driver. Looks like the Dell driver works better on my Dell PC).
    > >
    > > "Robert L. (MS-MVP)" wrote:
    > >
    > >> I would upgrade the router firmware and NIC driver first. Or these posts
    > >> may
    > >> help.
    > >>
    > >> Wireless Problem after installing XP SP3
    > >> WPC54C wireless doesn't work after installing XP sp3
    > >> USB Wireless not working after XP SP3 download
    > >> http://www.chicagotech.net/netforums...52f49e0704afd4
    > >>
    > >> --
    > >> Bob Lin, MS-MVP, MCSE & CNE
    > >> Networking, Internet, Routing, VPN Troubleshooting on
    > >> http://www.ChicagoTech.net
    > >> How to Setup Windows, Network, VPN & Remote Access on
    > >> http://www.HowToNetworking.com
    > >> "kx_belg" wrote in message
    > >> news:ED558012-5A07-4B64-A567-02EBEABBCA5E@microsoft.com...
    > >> > After installing XP SP3 my wireless connection ony works when very
    > >> > close
    > >> > to
    > >> > the router (eg 1 meter).
    > >> >
    > >> > This is part of EAPOL.LOG when connection fails:
    > >> >
    > >> > [2004] 00:11:34:890: WPA exchange not secured within 5 seconds in
    > >> > AUTHENTICATED state
    > >> > [2004] 00:11:34:890: EAPOL Failure: Fail Count = 3
    > >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Calling
    > >> > ElZeroConfigNotify:
    > >> > failcount=3, prevauthtype=0, type=(3)
    > >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[12]
    > >> > SUCCEEDed
    > >> > [2004] 00:11:34:890: ElZeroConfigNotify: Handle=(5), failcount=(3),
    > >> > lastauthtype=(0)
    > >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler entered -- EventType=<6>
    > >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaEventsHandler: Calling
    > >> > ElMediaSenseEventFromWZC
    > >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZC: Entered
    > >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: For interface GUID
    > >> > ({73E8D9F1-46D9-45D7-A69D-9AF7CCA73A49})
    > >> > [2644] 00:11:34:890: ElMediaSenseEventFromWZCWorker: Callback for sense
    > >> > disconnect
    > >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > >> > SUCCEEDed
    > >> > -- type=(3)
    > >> > [2004] 00:11:34:890: BLOCKING network due to failures: 47 72 61 75 77
    > >> > 65
    > >> > 6C
    > >> > 73 20 57 69 46 69 00 00 00 |Grauwels WiFi...|
    > >> > [2004] 00:11:34:890: ElVerifyEAPOLKeyReceived: Pushing into
    > >> > disconnected
    > >> > state: Fail count (3) > Max fail count (3)
    > >> > [2004] 00:11:34:890: Current Mode is NOT WPA2. PreAuth disabled
    > >> > ....
    > >> >
    > >> > When connection is ok (very close to the router)then same log contains:
    > >> > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine entered
    > >> > [2988] 00:15:38:359: EAPOL-Key for transmit key received within 5
    > >> > seconds
    > >> > in
    > >> > AUTHENTICATED state
    > >> > [2988] 00:15:38:359: Resetting the auth fail counter to 0, Old Value
    > >> > was 0
    > >> > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: RpcCmdInterface[10]
    > >> > SUCCEEDed
    > >> > [2988] 00:15:38:359: ElZeroConfigNotify: Handle=(2), failcount=(0),
    > >> > lastauthtype=(0)
    > >> > [2988] 00:15:38:359: ElVerifyEAPOLKeyReceived: ElZeroConfigNotify
    > >> > SUCCEEDed
    > >> > -- type=(5)
    > >> > [2988] 00:15:38:359: ElTimeoutCallbackRoutine completed
    > >>
    > >>

    >
    >


+ Reply to Thread