followed instructions on gentoo's website to installed alsa sound.
http://www.gentoo.org/doc/en/alsa-guide.xml However the sound is still
not working. Tried the mic output as some websites mentioned.
Some of the system outputs are below. All suggestions are appreciated.

lspci output is:
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM
(ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)

dmesg output is:
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:1f.5 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.5[b] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.5 to 64
AC'97 0 analog subsections not ready
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 52123 usecs
intel8x0: measured clock 211 rejected
intel8x0: clocking to 48000
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:1f.5 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.5[b] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.5 to 64
AC'97 0 analog subsections not ready
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 52140 usecs
intel8x0: measured clock 210 rejected
intel8x0: clocking to 48000

lsmod is:
Module Size Used by
snd_seq 41936 0
snd_seq_device 6156 1 snd_seq
snd_pcm_oss 32672 0
snd_mixer_oss 13184 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 27548 0
snd_ac97_codec 90016 1 snd_intel8x0
snd_pcm 57608 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 18436 2 snd_seq,snd_pcm
snd 41636 8
snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,s nd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 7432 2 snd_intel8x0,snd_pcm
ac97_bus 1536 1 snd_ac97_codec
soundcore 5856 1 snd

cat /proc/asound/version:
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16rc2 (Thu Jan 31
16:40:16 2008 UTC).

cat /proc/asound/cards:
0 [I82801DBICH4 ]: ICH4 - Intel 82801DB-ICH4
Intel 82801DB-ICH4 with AD1980 at irq 17