Hello,

I posted this around 3 months ago and never received a response. the
problem still occurs with 7.0-STABLE (csup on 20080301). I possibly
incorrectly referred to it as a panic last time, when the problem was
really a trap.

The only steps I've really taken since I posted this originally were
to upgrade world/kernel due to patches a couple times and to perform
an "upgrade" install from the 7.0-RELEASE CD, none of which had any
effect.

Can anyone please help me out with this?

thank you,
Jeff

----- Forwarded message from Jeff Blank -----

Date: Fri, 7 Dec 2007 00:05:57 -0500
From: Jeff Blank
To: freebsd-stable@freebsd.org
Subject: 7.0-BETA4 amd64 panic during boot-time device probe

I've upgraded my AMD64 box from RELENG_6 (csup on Nov. 30) to RELENG_7
(csup around 01:30 UTC Dec. 7) and am getting a kernel panic when I
try to boot with seemingly any one module specified in
/boot/loader.conf (XXX_load=YES). It seems to occur near the end of
device probing, just before it detects the disks.

This panic does not happen if no modules are specified to be loaded in
/boot/loader.conf. There is also no panic if I boot without
loader.conf modules but then load the modules with kldload.

This problem was originally happening when I was attempting to go from
6-STABLE to 7.0-BETA4, and rebuilding 7.0B4 under 7.0B4 yields the
same result.

Here is console output from the panic and partial dmesg output from
the successful boot (similar up to a point, some context included). I
couldn't get my serial port to accept input at the debugger prompt,
and my keyboard (USB) can't even "Press a key on the console to
reboot" when I have a non-ddb/kdb/etc kernel, so I couldn't do
anything once I got into the debugger. Hopefully what's below has
some useful information--if not, I'll be happy to try to get it.

On the subject of the kernel debugger, I used GENERIC plus
options DDB
options DDB_NUMSYM
options GDB
options KDB
options KDB_TRACE

and set hint.sio.0.flags="0x80" in /boot/device.hints. What am I
missing to allow serial input when the debugger starts?

thanks for any help,
Jeff

=== panic ===
GDB: debug ports: sio
GDB: current port: sio
KDB: debugger backends: ddb gdb
KDB: current backend: ddb
Copyright (c) 1992-2007 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 7.0-BETA4 #0: Thu Dec 6 23:35:34 EST 2007
root@crow.mr-happy.com:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC_DBG
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4400+ (2211.34-MHz K8-class CPU)
Origin = "AuthenticAMD" Id = 0x20f32 Stepping = 2
Features=0x178bfbff
Features2=0x1
AMD Features=0xe2500800
AMD Features2=0x3
Cores per package: 2
usable memory = 1060421632 (1011 MB)
avail memory = 1021755392 (974 MB)
ACPI APIC Table:
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
cpu0 (BSP): APIC ID: 0
cpu1 (AP): APIC ID: 1
ioapic0: Changing APIC ID to 2
ioapic0 irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
ath_hal: 0.9.20.3 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413)
acpi0: on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, 3fef0000 (3) failed
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x4008-0x400b on acpi0
cpu0: on acpi0
powernow0: on cpu0
device_attach: powernow0 attach returned 6
cpu1: on acpi0
powernow1: on cpu1
device_attach: powernow1 attach returned 6
acpi_button0: on acpi0
pcib0: port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: on pcib0
pci0: at device 0.0 (no driver attached)
isab0: at device 1.0 on pci0
isa0: on isab0
pci0: at device 1.1 (no driver attached)
ohci0: mem 0xdc004000-0xdc004fff irq 21 at device 2.0 on pci0
ohci0: [GIANT-LOCKED]
ohci0: [ITHREAD]
usb0: OHCI version 1.0, legacy support
usb0: SMM does not respond, resetting
usb0: on ohci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: on usb0
uhub0: 10 ports with 10 removable, self powered
ehci0: mem 0xfeb00000-0xfeb000ff irq 22 at device 2.1 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci0: [ITHREAD]
usb1: EHCI version 1.0
usb1: companion controller, 4 ports each: usb0
usb1: on ehci0
usb1: USB revision 2.0
uhub1: on usb1
uhub1: 10 ports with 10 removable, self powered
pcm0: port 0xdc00-0xdcff,0xe000-0xe0ff mem 0xdc003000-0xdc003fff irq 23 at device 4.0 on pci0
pcm0: [ITHREAD]
pcm0:
atapci0: port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xf000-0xf00f at device 6.0 on pci0
ata0: on atapci0
ata0: [ITHREAD]
ata1: on atapci0
ata1: [ITHREAD]
atapci1: port 0x9f0-0x9f7,0xbf0-0xbf3,0x970-0x977,0xb70-0xb73,0xd800-0xd80f mem 0xdc002000-0xdc002fff irq 21 at device 7.0 on pci0
atapci1: [ITHREAD]
ata2: on atapci1
ata2: [ITHREAD]
ata3: on atapci1
ata3: [ITHREAD]
atapci2: port 0x9e0-0x9e7,0xbe0-0xbe3,0x960-0x967,0xb60-0xb63,0xc400-0xc40f mem 0xdc001000-0xdc001fff irq 22 at device 8.0 on pci0
atapci2: [ITHREAD]
ata4: on atapci2
ata4: [ITHREAD]
ata5: on atapci2
ata5: [ITHREAD]
pcib1: at device 9.0 on pci0
pci5: on pcib1
sio0: configured irq 18 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: configured irq 18 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: <3COM PCI FaxModem> port 0xa000-0xa007 irq 18 at device 8.0 on pci5
sio0: moving to sio4
sio4: type 16550A
sio4: [FILTER]
fwohci0: mem 0xdb008000-0xdb0087ff,0xdb004000-0xdb007fff irq 16 at device 11.0 on pci5
fwohci0: [FILTER]
fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
fwohci0: EUI64 00:11:d8:00:00:72:dc:3e
fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: on fwohci0
dcons_crom0: on firewire0
dcons_crom0: bus_addr 0x9fe740
fwe0: on firewire0
if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:11:d8:72:dc:3e
fwe0: Ethernet address: 02:11:d8:72:dc:3e
fwip0: on firewire0
fwip0: Firewire address: 00:11:d8:00:00:72:dc:3e @ 0xfffe00000000, S400, maxrec 2048
sbp0: on firewire0
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: BUS reset
fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
skc0: port 0xa400-0xa4ff mem 0xdb000000-0xdb003fff irq 17 at device 12.0 on pci5
skc0: Marvell Yukon Lite Gigabit Ethernet rev. (0x9)
sk0: on skc0
sk0: Ethernet address: 00:15:f2:1e:44:77
miibus0: on sk0
e1000phy0: PHY 0 on miibus0
e1000phy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseTX-FDX, auto
skc0: [ITHREAD]
nfe0: port 0xb000-0xb007 mem 0xdc000000-0xdc000fff irq 23 at device 10.0 on pci0
miibus1: on nfe0
e1000phy1: PHY 9 on miibus1
e1000phy1: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseTX-FDX, auto
nfe0: Ethernet address: 00:15:f2:1e:31:0c
nfe0: [FILTER]
pcib2: at device 11.0 on pci0
pci4: on pcib2
pcib3: at device 12.0 on pci0
pci3: on pcib3
pcib4: at device 13.0 on pci0
pci2: on pcib4
pcib5: at device 14.0 on pci0
pci1: on pcib5
vgapci0: port 0x9000-0x90ff mem 0xd0000000-0xd7ffffff,0xd9000000-0xd900ffff irq 18 at device 0.0 on pci1
vgapci1: mem 0xd9010000-0xd901ffff at device 0.1 on pci1
acpi_tz0: on acpi0
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
can't re-use a leaf (%desc)!
can't re-use a leaf (%driver)!
can't re-use a leaf (%location)!
can't re-use a leaf (%pnpinfo)!
can't re-use a leaf (%parent)!
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x90 on acpi0
sio0: type 16550A, console
sio0: [FILTER]
ppc0: port 0x378-0x37f,0x778-0x77b irq 7 drq 3 on acpi0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/16 bytes threshold
ppbus0: on ppc0
lpt0: on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: on ppbus0
plip0: on ppbus0
ppc0: [GIANT-LOCKED]
ppc0: [ITHREAD]
orm0: at iomem 0xd0000-0xd3fff on isa0
atkbdc0: at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
sc0: at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
ums0: on uhub0
ums0: 5 buttons and Z dir.
ukbd0: on uhub0
kbd2 at ukbd0
Timecounters tick evfirewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
ery 1.000 msec


Fatal trap 12: page fault while in kernel mode
cpuid = 0; apic id = 00
fault virtual address = 0x258
fault code = supervisor read data, page not present
instruction pointer = 0x8:0xffffffff8047aa7e
stack pointer = 0x10:0xffffffffa0677b40
frame pointer = 0x10:0xffffffffa0677b60
code segment = base 0x0, limit 0xfffff, type 0x1b
= DPL 0, pres 1, long 1, def32 0, gran 1
processor eflags = interrupt enabled, resume, IOPL = 0
current process = 23 (irq21: ohci0+)
[thread pid 23 tid 100029 ]
Stopped at 0xffffffff8047aa7e = _mtx_lock_sleep+0x4e: movl 0x258(%rcx),%esi
db>
=== end panic ===

=== no panic ===
[...]
ums0: on uhub0
ums0: 5 buttons and Z dir.
ukbd0: on uhub0
kbd2 at ukbd0
Timecounters tick every 1.000 msec
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
acd0: DMA limited to UDMA33, device found non-ATA66 cable
acd0: DVDR at ata0-master UDMA33
ad4: 238475MB at ata2-master SATA300
ad8: 157066MB at ata4-master SATA300
ad10: 157066MB at ata5-master SATA300
ar0: 314133MB status: READY
ar0: disk0 READY using ad8 at ata4-master
ar0: disk1 READY using ad10 at ata5-master
SMP: AP CPU #1 Launched!
Trying to mount root from ufs:/dev/ad4s1a
[continue successful boot]
=== end no panic ===

----- End forwarded message -----
_______________________________________________
freebsd-stable@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/lis...freebsd-stable
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-stable-unsubscribe@freebsd.org"