Hello,
I've recently upgraded this machine to gnome2-2.16.1_2 (as of yesterday), and I noticed that
I get the following error message when attempting to use the menu program Removable Drives
and Media:

Volume management not supported

The "hald" service is required but not currently running. Enable the service and rerun this
application, or contact your system administrator.

Note: You need sysutils/hal installed for volume management to work.

However, checking for what the message informs me I need to have running, here's what I've
got installed and running at the time the error was displayed:

# ps waux | grep -i dbus
stacey 808 0.0 0.1 2060 1524 ?? Is Mon09pm 0:00.11 /usr/local/bin/dbus-daemon
--fork --print-pid 8 --print-address 6
stacey 807 0.0 0.1 2500 1288 v0 I Mon09pm 0:00.00 dbus-launch
--exit-with-session gnome-session
# ps waux | grep -i hal
haldaemon 623 0.0 0.3 4572 2924 ?? Ss Mon09pm 0:25.55 /usr/local/sbin/hald
root 624 0.0 0.2 3772 2016 ?? I Mon09pm 0:00.05 hald-runner
root 640 0.0 0.1 2860 1392 ?? S Mon09pm 0:51.84 hald-addon-storage:
/dev/acd0 (hald-addon-storage)
root 643 0.0 0.1 2860 1332 ?? S Mon09pm 0:28.22 hald-addon-storage:
/dev/sa0 (hald-addon-storage)
root 75329 0.0 0.3 4940 2804 p3 RV+ 9:59pm 0:00.00 grep -i hal (csh)
#

Here's what I've got installed for those apps currently:

Information for hal-0.5.8.20061030_2:
Comment:
Hardware Abstraction Layer for simplifying device access

Information for dbus-0.94_1:
Comment:
A message bus system for inter-application communication

Information for dbus-glib-0.72:
Comment:
GLib bindings for the D-BUS messaging system

Additionally, I've added the following to /etc/rc.conf as per
http://www.freebsd.org/gnome/docs/faq2.html#q19:

dbus_enable="YES"
polkitd_enable="YES"
hald_enable="YES"

My user account has always been a member of the operator group:
$ groups stacey
stacey wheel operator
$

Here is the output of the suggested trouble-shooting steps on the same (above) page:

$ lshal
error: dbus_bus_get: org.freedesktop.DBus.Error.FileNotFound: Failed to connect to socket
/var/run/dbus/dbus.pipe: No such file or directory
$ sysctl -b kern.geom.conftxt
0 DISK cd0 0 2048 hd 0 sc 0
0 DISK ad1 41174138880 512 hd 16 sc 63
1 MBR ad1s1 41167494144 512 i 0 o 32256 ty 165
2 BSD ad1s1e 35861299200 512 i 4 o 5268045824 ty 7
2 BSD ad1s1d 4194304000 512 i 3 o 1073741824 ty 7
2 BSD ad1s1c 41167494144 512 i 2 o 0 ty 0
2 BSD ad1s1b 1073741824 512 i 1 o 0 ty 1
0 DISK ad0 41174138880 512 hd 16 sc 63
1 MBR ad0s1 41167494144 512 i 0 o 32256 ty 165
2 BSD ad0s1e 19084083200 512 i 4 o 21990735872 ty 7
2 BSD ad0s1d 18769510400 512 i 3 o 3221225472 ty 7
2 BSD ad0s1c 41167494144 512 i 2 o 0 ty 0
2 BSD ad0s1b 1073741824 512 i 1 o 2147483648 ty 1
2 BSD ad0s1a 2147483648 512 i 0 o 0 ty 7
$ cat /etc/fstab
# Device Mountpoint FStype Options Dump Pass#
/dev/ad0s1b none swap sw 0 0
/dev/ad1s1b none swap sw 0 0
/dev/ad0s1a / ufs rw 1 1
/dev/ad1s1e /home ufs rw 2 2
/dev/ad1s1d /tmp ufs rw 2 2
/dev/ad0s1d /usr ufs rw 2 2
/dev/ad0s1e /var ufs rw 2 2
/dev/acd0 /cdrom cd9660 ro,noauto 0 0
$ mount
/dev/ad0s1a on / (ufs, local)
devfs on /dev (devfs, local)
/dev/ad1s1e on /home (ufs, local, soft-updates)
/dev/ad1s1d on /tmp (ufs, local, soft-updates)
/dev/ad0s1d on /usr (ufs, local, soft-updates)
/dev/ad0s1e on /var (ufs, local, soft-updates)
$ cat /var/run/dmesg.boot
Copyright (c) 1992-2006 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 6.1-STABLE #0: Wed May 17 18:45:00 BST 2006
root@crom.vickiandstacey.com:/usr/obj/usr/src/sys/CROM
WARNING: debug.mpsafenet forced to 0 as ipsec requires Giant
WARNING: MPSAFE network stack disabled, expect reduced performance.
ACPI APIC Table:
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Pentium(R) III CPU family 1133MHz (1132.96-MHz 686-class CPU)
Origin = "GenuineIntel" Id = 0x6b1 Stepping = 1

Features=0x383fbff
real memory = 1073676288 (1023 MB)
avail memory = 1041584128 (993 MB)
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
cpu0 (BSP): APIC ID: 0
cpu1 (AP): APIC ID: 1
ioapic0 irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
acpi0: on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x4008-0x400b on acpi0
cpu0: on acpi0
cpu1: on acpi0
acpi_button0: on acpi0
pcib0: port
0xcf8-0xcff,0x4000-0x407f,0x4080-0x40ff,0x5000-0x500f,0x6000-0x607f on acpi0
pci0: on pcib0
agp0: mem 0xf0000000-0xf3ffffff at device 0.0 on
pci0
pcib1: at device 1.0 on pci0
pci1: on pcib1
pci1: at device 0.0 (no driver attached)
isab0: at device 7.0 on pci0
isa0: on isab0
atapci0: port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xd000-0xd00f at device 7.1 on pci0
ata0: on atapci0
ata1: on atapci0
uhci0: port 0xd400-0xd41f irq 5 at device 7.2 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: port 0xd800-0xd81f irq 5 at device 7.3 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
usb1: on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
pci0: at device 7.4 (no driver attached)
sym0: <895> port 0xdc00-0xdcff mem 0xfb203000-0xfb2030ff,0xfb201000-0xfb201fff irq 17 at
device 8.0 on pci0
sym0: Tekram NVRAM, ID 7, Fast-40, LVD, parity checking
sym0: [GIANT-LOCKED]
fxp0: port 0xe000-0xe03f mem
0xfb200000-0xfb200fff,0xfb000000-0xfb0fffff irq 18 at device 9.0 on pci0
miibus0: on fxp0
inphy0: on miibus0
inphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
fxp0: Ethernet address: 00:90:27:57:46:1a
fxp0: [GIANT-LOCKED]
fxp1: port 0xe400-0xe43f mem
0xfb202000-0xfb202fff,0xfb100000-0xfb1fffff irq 19 at device 10.0 on pci0
miibus1: on fxp1
inphy1: on miibus1
inphy1: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
fxp1: Ethernet address: 00:90:27:57:3c:da
fxp1: [GIANT-LOCKED]
pcm0: port 0xe800-0xe81f irq 16 at device 11.0 on pci0
pcm0:
fdc0: port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
sio1: <16550A-compatible COM port> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
ppc0: port 0x378-0x37f irq 7 on acpi0
ppc0: Generic chipset (EPP/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppbus0: on ppc0
plip0: on ppbus0
lpt0: on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: on ppbus0
atkbdc0: port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model IntelliMouse, device ID 3
pmtimer0 on isa0
orm0: at iomem 0xc0000-0xcffff,0xd1000-0xd1fff,0xd2000-0xd2fff on isa0
sc0: at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounters tick every 1.000 msec
IPsec: Initialized Security Association Processing.
ipfw2 (+ipv6) initialized, divert loadable, rule-based forwarding disabled, default to deny,
logging limited to 10 packets/entry by default
ad0: 39266MB at ata0-master UDMA100
ad1: 39266MB at ata0-slave UDMA100
acd0: CDROM at ata1-master UDMA33
Waiting 5 seconds for SCSI devices to settle
sa0 at sym0 bus 0 target 6 lun 0
sa0: Removable Sequential Access SCSI-2 device
sa0: 10.000MB/s transfers (10.000MHz, offset 31)
SMP: AP CPU #1 Launched!
cd0 at ata1 bus 0 target 0 lun 0
cd0: Removable CD-ROM SCSI-0 device
cd0: 33.000MB/s transfers
cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a

If there is any other information I can provide, please let me know.

Thanks.

Regards,

Stacey

_______________________________________________
freebsd-gnome@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-gnome
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-gnome-unsubscribe@freebsd.org"