Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389] - Debian

This is a discussion on Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389] - Debian ; Package: linux-image-2.6.24-1-686 Version: 2.6.24-6 Severity: normal Hello, I observe from time to time the following at cold or warm reboot on a mac-mini (core 2 duo, cf. http://www.apple.com/macmini/specs.html ). I don't think the trouble is with the hardware (same box ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4

Thread: Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

  1. Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

    Package: linux-image-2.6.24-1-686
    Version: 2.6.24-6
    Severity: normal

    Hello,

    I observe from time to time the following at cold or warm reboot on a
    mac-mini (core 2 duo, cf. http://www.apple.com/macmini/specs.html).

    I don't think the trouble is with the hardware (same box working fine
    with OSX and Xubuntu-hardy in live mode)

    Maybe related to #478278 and #464387.

    I didn't see those pbs with 2.6.18-5-686 and -2.6.22-3-686.
    Upgrading to linux-image-2.6.25-1-686 as suggested in #464387.

    @+,
    Fab

    hda: PIONEER DVD-RW DVR-K06, ATAPI CD/DVD-ROM drive
    hda: host max PIO4 wanted PIO255(auto-tune) selected PIO4
    usb 4-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
    usb 4-1: configuration #1 chosen from 1 choice
    hda: set_drive_speed_status: status=0xd0 { Busy }
    hda: UDMA/33 mode selected
    BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

    Pid: 1389, comm: modprobe Not tainted (2.6.24-1-686 #1)
    EIP: 0060:[] EFLAGS: 00000212 CPU: 0
    EIP is at ide_inb+0x3/0x7 [ide_core]
    EAX: 000001d0 EBX: 00000282 ECX: 00000000 EDX: 000001f7
    ESI: f89f9f78 EDI: f89f9f20 EBP: fffef992 ESP: f7673d68
    DS: 007b ES: 007b FS: 00d8 GS: 0033 SS: 0068
    CR0: 8005003b CR2: f8c120e4 CR3: 3770c000 CR4: 000006d0
    DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
    DR6: ffff0ff0 DR7: 00000400
    [] __ide_wait_stat+0x91/0xee [ide_core]
    [] ide_config_drive_speed+0xef/0x2ba [ide_core]
    [] ide_set_dma_mode+0x42/0x55 [ide_core]
    [] ide_set_dma+0xe4/0x11a [ide_core]
    [] probe_hwif+0x62b/0x690 [ide_core]
    [] ide_device_add+0x2e/0x9c [ide_core]
    [] __wake_up_common+0x32/0x5c
    [] ide_setup_pci_device+0x38/0x42 [ide_core]
    [] pci_device_probe+0x36/0x57
    [] driver_probe_device+0xde/0x15c
    [] klist_next+0x4b/0x6c
    [] __driver_attach+0x0/0x79
    [] __driver_attach+0x46/0x79
    [] bus_for_each_dev+0x37/0x59
    [] driver_attach+0x16/0x18
    [] __driver_attach+0x0/0x79
    [] bus_add_driver+0x6d/0x197
    [] __pci_register_driver+0x48/0x74
    [] piix_ide_init+0x9c/0xa0 [piix]
    [] blocking_notifier_call_chain+0x17/0x1a
    [] sys_init_module+0x15db/0x16f3
    [] vma_prio_tree_insert+0x17/0x2a
    [] alsa_card_azx_init+0x0/0x14 [snd_hda_intel]
    [] pci_bus_read_config_byte+0x0/0x61
    [] sysenter_past_esp+0x6b/0xa1
    =======================
    hda: set_drive_speed_status: status=0xd0 { Busy }
    hda: host max PIO4 wanted PIO255(auto-tune) selected PIO4
    BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

    Pid: 1389, comm: modprobe Not tainted (2.6.24-1-686 #1)
    EIP: 0060:[] EFLAGS: 00000202 CPU: 0
    EIP is at ide_inb+0x3/0x7 [ide_core]
    EAX: 000001d0 EBX: 00000282 ECX: 00000000 EDX: 000001f7
    ESI: f89f9f78 EDI: f89f9f20 EBP: ffff0357 ESP: f7673d68
    DS: 007b ES: 007b FS: 00d8 GS: 0033 SS: 0068
    CR0: 8005003b CR2: f8c120e4 CR3: 3770c000 CR4: 000006d0
    DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
    DR6: ffff0ff0 DR7: 00000400
    [] __ide_wait_stat+0x91/0xee [ide_core]
    [] ide_config_drive_speed+0xef/0x2ba [ide_core]
    [] ide_set_pio_mode+0x58/0x6e [ide_core]
    [] ide_set_dma+0xfd/0x11a [ide_core]
    [] probe_hwif+0x62b/0x690 [ide_core]
    [] ide_device_add+0x2e/0x9c [ide_core]
    [] __wake_up_common+0x32/0x5c
    [] ide_setup_pci_device+0x38/0x42 [ide_core]
    [] pci_device_probe+0x36/0x57
    [] driver_probe_device+0xde/0x15c
    [] klist_next+0x4b/0x6c
    [] __driver_attach+0x0/0x79
    [] __driver_attach+0x46/0x79
    [] bus_for_each_dev+0x37/0x59
    [] driver_attach+0x16/0x18
    [] __driver_attach+0x0/0x79
    [] bus_add_driver+0x6d/0x197
    [] __pci_register_driver+0x48/0x74
    [] piix_ide_init+0x9c/0xa0 [piix]
    [] blocking_notifier_call_chain+0x17/0x1a
    [] sys_init_module+0x15db/0x16f3
    [] vma_prio_tree_insert+0x17/0x2a
    [] alsa_card_azx_init+0x0/0x14 [snd_hda_intel]
    [] pci_bus_read_config_byte+0x0/0x61
    [] sysenter_past_esp+0x6b/0xa1
    =======================
    hda: set_drive_speed_status: status=0xd0 { Busy }
    ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
    Probing IDE interface ide1...
    usb 4-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
    usb 4-2: configuration #1 chosen from 1 choice
    ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1b.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 21
    PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1b.0 to 64
    usb 3-2: new low speed USB device using uhci_hcd and address 4
    hda_codec: STAC922x, Apple subsys_id=106b0800
    usb 3-2: configuration #1 chosen from 1 choice
    <...usb and input initialisation...>
    hda: status timeout: status=0xd0 { Busy }
    ide: failed opcode was: unknown
    hda: drive not ready for command
    hda: ATAPI CD-ROM drive, 0kB Cache
    Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
    hda: status timeout: status=0xd0 { Busy }
    ide: failed opcode was: unknown
    hda: drive not ready for command
    BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1804]

    Pid: 1804, comm: modprobe Not tainted (2.6.24-1-686 #1)
    EIP: 0060:[] EFLAGS: 00000202 CPU: 0
    EIP is at ide_inb+0x3/0x7 [ide_core]
    EAX: 000001d0 EBX: 00000282 ECX: 00000000 EDX: 000001f7
    ESI: f89f9f78 EDI: f89f9f20 EBP: ffff1346 ESP: f76ddb30
    DS: 007b ES: 007b FS: 00d8 GS: 0033 SS: 0068
    CR0: 8005003b CR2: b7e0e0a0 CR3: 37702000 CR4: 000006d0
    DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
    DR6: ffff0ff0 DR7: 00000400
    [] __ide_wait_stat+0x91/0xee [ide_core]
    [] ide_wait_stat+0x45/0x72 [ide_core]
    [] ide_do_request+0x3ef/0x976 [ide_core]
    [] elv_queue_empty+0x1d/0x1e
    [] ide_do_request+0x7d/0x976 [ide_core]
    [] elv_drain_elevator+0x15/0x58
    [] elv_insert+0x107/0x1ea
    [] elv_insert+0x107/0x1ea
    [] __blk_put_request+0x24/0x75
    [] ide_do_drive_cmd+0xb4/0xf8 [ide_core]
    [] cdrom_queue_packet_command+0x35/0xba [ide_cd]
    [] cdrom_queue_packet_command+0x35/0xba [ide_cd]
    [] schedule+0x588/0x5ec
    [] vgacon_scroll+0x182/0x19d
    [] cdrom_read_capacity+0x57/0x85 [ide_cd]
    [] blk_end_sync_rq+0x0/0x23
    [] cdrom_read_toc+0x94/0x3ff [ide_cd]
    [] __ide_add_setting+0xb6/0xd3 [ide_core]
    [] ide_add_setting+0x48/0x4d [ide_core]
    [] ide_cd_probe+0x91a/0x947 [ide_cd]
    [] iput+0x39/0x62
    [] sysfs_addrm_finish+0x4a/0x194
    [] sysfs_add_one+0xaf/0xb8
    [] sysfs_addrm_start+0x50/0x81
    [] sysfs_create_link+0xb8/0xfd
    [] netlink_broadcast+0x261/0x2a1
    [] generic_ide_probe+0x1c/0x1d [ide_core]
    [] driver_probe_device+0xde/0x15c
    [] klist_next+0x4b/0x6c
    [] __driver_attach+0x0/0x79
    [] __driver_attach+0x46/0x79
    etc....


    -- Package-specific info:
    ** Version:
    Linux version 2.6.24-1-686 (Debian 2.6.24-6) (waldi@debian.org) (gcc version 4.1.3 20080308 (prerelease) (Debian 4.1.2-21)) #1 SMP Sat Apr 19 00:37:55 UTC 2008

    -- System Information:
    Debian Release: lenny/sid
    APT prefers unstable
    APT policy: (990, 'unstable'), (1, 'experimental')
    Architecture: i386 (i686)

    Kernel: Linux 2.6.24-1-686 (SMP w/2 CPU cores)
    Locale: LANG=fr_FR.UTF-8, LC_CTYPE=fr_FR.UTF-8 (charmap=UTF-8)
    Shell: /bin/sh linked to /bin/bash

    Versions of packages linux-image-2.6.24-1-686 depends on:
    ii debconf [debconf-2.0] 1.5.21 Debian configuration management sy
    ii initramfs-tools [linux-initra 0.92 tools for generating an initramfs
    ii module-init-tools 3.4-1 tools for managing Linux kernel mo

    Versions of packages linux-image-2.6.24-1-686 recommends:
    ii libc6-i686 2.7-10 GNU C Library: Shared libraries [i

    -- debconf information:
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/overwriting-modules-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/bootloader-error-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/create-kimage-link-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/prerm/would-invalidate-boot-loader-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/initrd-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/lilo-has-ramdisk:
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/abort-install-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/prerm/removing-running-kernel-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/abort-overwrite-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/bootloader-test-error-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/lilo-initrd-2.6.24-1-686: true
    shared/kernel-image/really-run-bootloader: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/old-system-map-link-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/failed-to-move-modules-2.6.24-1-686:
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/depmod-error-initrd-2.6.24-1-686: false
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/bootloader-initrd-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/old-initrd-link-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/old-dir-initrd-link-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/depmod-error-2.6.24-1-686: false
    linux-image-2.6.24-1-686/preinst/elilo-initrd-2.6.24-1-686: true
    linux-image-2.6.24-1-686/postinst/kimage-is-a-directory:



    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-bugs-dist-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  2. Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

    On Wed, 30 Apr 2008, Fabrice Lorrain wrote:

    > Package: linux-image-2.6.24-1-686
    > Version: 2.6.24-6
    > Severity: normal
    >
    > Hello,
    >
    > I observe from time to time the following at cold or warm reboot on a
    > mac-mini (core 2 duo, cf. http://www.apple.com/macmini/specs.html).
    >
    > I don't think the trouble is with the hardware (same box working fine
    > with OSX and Xubuntu-hardy in live mode)
    >


    can you reproduce with 2.6.25 from unstable?
    installs just fine in testing please report back, thanks

    --
    maks



    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-bugs-dist-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  3. Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]

    maximilian attems a écrit :
    > On Wed, 30 Apr 2008, Fabrice Lorrain wrote:
    >
    >> Package: linux-image-2.6.24-1-686
    >> Version: 2.6.24-6
    >> Severity: normal
    >>
    >> Hello,
    >>
    >> I observe from time to time the following at cold or warm reboot on a
    >> mac-mini (core 2 duo, cf. http://www.apple.com/macmini/specs.html).
    >>
    >> I don't think the trouble is with the hardware (same box working fine
    >> with OSX and Xubuntu-hardy in live mode)
    >>

    >
    > can you reproduce with 2.6.25 from unstable?
    > installs just fine in testing please report back, thanks
    >


    Hello Maximilian,

    This bug can be closed, I wasn't able to reproduce the crash since my
    uppgrade to 2.6.25, a couple of weeks ago.

    Thanks.

    @+,
    Fab



    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-bugs-dist-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  4. Bug#478765: marked as done (BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389])


    Your message dated Sun, 25 May 2008 10:17:50 +0200
    with message-id <20080525081750.GL27599@baikonur.stro.at>
    and subject line Re: Bug#478765: BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]
    has caused the Debian Bug report #478765,
    regarding BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 11s! [modprobe:1389]
    to be marked as done.

    This means that you claim that the problem has been dealt with.
    If this is not the case it is now your responsibility to reopen the
    Bug report if necessary, and/or fix the problem forthwith.

    (NB: If you are a system administrator and have no idea what this
    message is talking about, this may indicate a serious mail system
    misconfiguration somewhere. Please contact owner@bugs.debian.org
    immediately.)


    --
    478765: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=478765
    Debian Bug Tracking System
    Contact owner@bugs.debian.org with problems


+ Reply to Thread