sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686 - Debian

This is a discussion on sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686 - Debian ; I am running sarge on a Thinkpad R51. On using standard sarge kernel 2.6.8 the laptop won't switch off on shutdown, so that one always has to press the off button for a few seconds. Also in order to use ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

  1. sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

    I am running sarge on a Thinkpad R51.
    On using standard sarge kernel 2.6.8 the laptop won't switch off on
    shutdown, so that one always has to press the off button for a few
    seconds. Also in order to use the extended features for hibernate I
    installed linux-image-2.6-686 from testing.

    Now the sound doesn't work any more.

    On rebooting the 2.6.8 kernel sound works again.

    Any ideas? What shuld I reconfigure?

    Thanks,

    Johannes

    johannes2:~# lspci
    0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82855PM Processor to I/O
    Controller (rev 03)
    0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82855PM Processor to AGP Controller
    (rev 03)
    0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM
    (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
    0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM
    (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
    0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM
    (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
    0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB
    2.0 EHCI Controller (rev 01)
    0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801 PCI Bridge (rev 81)
    0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801DBM LPC Interface Controller
    (rev 01)
    0000:00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801DBM (ICH4) Ultra ATA
    Storage Controller (rev 01)
    0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M)
    SMBus Controller (rev 01)
    0000:00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM
    (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
    0000:00:1f.6 Modem: Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M)
    AC'97 Modem Controller (rev 01)
    0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R250
    Lf [Radeon Mobility 9000 M9] (rev 02)
    0000:02:00.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4520 PC card Cardbus
    Controller (rev 01)
    0000:02:00.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments: Unknown device
    802a (rev 01)
    0000:02:01.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82540EP Gigabit Ethernet
    Controller (Mobile) (rev 03)
    0000:02:02.0 Network controller: Intel Corp. PRO
    /Wireless 2200BG (rev 05)


    tail of output from alsaconf:

    Running update-modules...
    Loading driver...
    Setting up ALSA.../etc/init.d/alsa: Warning: 'alsactl restore' failed
    with error message 'alsactl: set_control:930: warning: name mismatch
    (External Amplifier/Headphone Jack Sense) for control #26'. done.
    Setting default volumes...


    ================================================== =============================

    Now ALSA is ready to use.
    For adjustment of volumes, use your favorite mixer.

    Have a lot of fun!



    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-laptop-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  2. Re: sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

    Johannes Wiedersich said...
    > I am running sarge on a Thinkpad R51.
    > On using standard sarge kernel 2.6.8 the laptop won't switch off on
    > shutdown, so that one always has to press the off button for a few
    > seconds.


    What is your grub/lilo setting for this boot?

    > Also in order to use the extended features for hibernate I
    > installed linux-image-2.6-686 from testing.
    >
    > Now the sound doesn't work any more. On rebooting the
    > 2.6.8 kernel sound works again.
    >
    > Any ideas? What shuld I reconfigure?
    >
    > tail of output from alsaconf:
    >
    > Running update-modules...
    > Loading driver...
    > Setting up ALSA.../etc/init.d/alsa: Warning: 'alsactl restore' failed
    > with error message 'alsactl: set_control:930: warning: name mismatch
    > (External Amplifier/Headphone Jack Sense) for control #26'. done.


    I had this on a boot once. Try using
    # alsamixer
    to change a few settings, then do
    # alsactl store
    Test that
    # alsactl restore
    is working straight away.

    --
    Best,
    Marc


    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-laptop-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  3. Re: sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

    H jj wrote:
    > Hi,
    > I use T42,I have fixed this problem.
    > use alsamixer,mute Line Sense Jack and Headphone Jack sense.Check
    > Master Vol not too low.
    > it's OK.


    Thanks! That helped; strangely that it worked on the older kernel.

    I now can hear system events and play noatun.

    With alsaplayer I get:

    johannes2:/usr/share/sounds$ alsaplayer KDE_Startup_1.ogg
    Failed to load output plugin "alsa". Trying defaults.
    jack: server not running?
    /usr/lib/alsaplayer/output/libjack_out.so failed to load
    error opening /dev/dsp
    Failed to initialize plugin!
    /usr/lib/alsaplayer/output/liboss_out.so failed to load
    NOTE: THIS IS THE NULL PLUGIN. YOU WILL NOT HEAR SOUND!!


    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-laptop-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  4. Re: sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

    marc wrote:
    > Johannes Wiedersich said...
    >
    >>I am running sarge on a Thinkpad R51.
    >>On using standard sarge kernel 2.6.8 the laptop won't switch off on
    >>shutdown, so that one always has to press the off button for a few
    >>seconds.

    >
    >
    > What is your grub/lilo setting for this boot?


    title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.12-1-686
    root (hd0,2)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1-686 root=/dev/hda3 ro
    initrd /boot/initrd.img-2.6.12-1-686
    savedefault
    boot

    Thanks,
    Johannes


    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-laptop-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

  5. Re: sound breaks on debian sarge 2.6.12-1-686

    Johannes Wiedersich said...
    > marc wrote:
    > > Johannes Wiedersich said...
    > >
    > >>I am running sarge on a Thinkpad R51.
    > >>On using standard sarge kernel 2.6.8 the laptop won't switch off on
    > >>shutdown, so that one always has to press the off button for a few
    > >>seconds.

    > >
    > >
    > > What is your grub/lilo setting for this boot?

    >
    > title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.12-1-686
    > root (hd0,2)
    > kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-1-686 root=/dev/hda3 ro
    > initrd /boot/initrd.img-2.6.12-1-686
    > savedefault
    > boot


    Nothing to work with there, then.

    --
    Best,
    Marc


    --
    To UNSUBSCRIBE, email to debian-laptop-REQUEST@lists.debian.org
    with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

+ Reply to Thread