problems with via dp - BSD

This is a discussion on problems with via dp - BSD ; Hi all, I've just installed a 3.8 on a VIA DP system. In 2 days I had 2 crash of the system :-( The following was the error I had on the display kernel: page fault trap,code=0 stopped ad npxdna_xmm ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: problems with via dp

  1. problems with via dp

    Hi all,

    I've just installed a 3.8 on a VIA DP system. In 2 days I had 2 crash of the system :-(

    The following was the error I had on the display

    kernel: page fault trap,code=0
    stopped ad npxdna_xmm +0x71: movl 0x12c(%ebx),%eax
    ddb{0}>

    Could you help me pleas to understand how to make it work?

    Leo


    Here is the dmesg

    ssh 192.168.1.7
    Last login: Wed Dec 21 15:09:32 2005 from 192.168.1.5
    OpenBSD 3.8 (GENERIC.MP) #298: Sat Sep 10 15:51:54 MDT 2005

    Welcome to OpenBSD: The proactively secure Unix-like operating system.

    Please use the sendbug(1) utility to report bugs in the system.
    Before reporting a bug, please try to reproduce it with the latest
    version of the code. With bug reports, please try to ensure that
    enough information to reproduce the problem is enclosed, and if a
    known fix for it exists, include that as well.

    /home/z-lmutt $ dmesg
    OpenBSD 3.8 (GENERIC.MP) #298: Sat Sep 10 15:51:54 MDT 2005
    deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sy...ile/GENERIC.MP
    cpu0: VIA Nehemiah ("CentaurHauls" 686-class) 1 GHz
    cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,APIC,SEP,MTRR,PGE,CMOV,PAT, MMX,FXSR,SSE
    real mem = 467116032 (456168K)
    avail mem = 419094528 (409272K)
    using 4278 buffers containing 23457792 bytes (22908K) of memory
    mainbus0 (root)
    bios0 at mainbus0: AT/286+(f0) BIOS, date 08/17/05, BIOS32 rev. 0 @ 0xfa2a0
    apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
    apm0: AC on, battery charge unknown
    apm0: flags 70102 dobusy 1 doidle 1
    pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0xcaf4
    pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfca40/176 (9 entries)
    pcibios0: PCI Exclusive IRQs: 10 11 12
    pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:17:0 ("VIA VT82C596A ISA" rev 0x00)
    pcibios0: PCI bus #1 is the last bus
    bios0: ROM list: 0xc0000/0x8000 0xef000/0x1000!
    mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (OEM00000 PROD00000000)
    cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
    cpu0: RNG AES
    cpu0: apic clock running at 132 MHz
    cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
    cpu1: VIA Nehemiah ("CentaurHauls" 686-class) 1 GHz
    cpu1: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,P GE,MCA,CMOV
    mainbus0: bus 0 is type PCI
    mainbus0: bus 1 is type PCI
    mainbus0: bus 2 is type ISA
    ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 3, 24 pins
    ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apic 2
    pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
    pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "VIA PM800 AGP" rev 0x00
    pchb1 at pci0 dev 0 function 1 "VIA PM800 Errors" rev 0x00
    pchb2 at pci0 dev 0 function 2 "VIA PM800 Host" rev 0x00
    pchb3 at pci0 dev 0 function 3 "VIA PM800 DRAM" rev 0x00
    pchb4 at pci0 dev 0 function 4 "VIA PM800 PMC" rev 0x00
    pchb5 at pci0 dev 0 function 7 "VIA PM800 PCI" rev 0x00
    ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "VIA VT8377 PCI-PCI" rev 0x00
    pci1 at ppb0 bus 1
    vga1 at pci1 dev 0 function 0 "VIA PM800 Unichrome S3" rev 0x02: aperture at 0xf0000000, size 0x10000000
    wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
    wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
    fxp0 at pci0 dev 9 function 0 "Intel 82557" rev 0x10, i82551: apic 2 int 17 (irq 11), address 00:e0:81:55:cf:5f
    inphy0 at fxp0 phy 1: i82555 10/100 PHY, rev. 4
    vge0 at pci0 dev 10 function 0 "VIA VT612x" rev 0x11: apic 2 int 18 (irq 12), address 00:e0:81:55:cf:5d
    ciphy0 at vge0 phy 1: Cicada CS8201 10/100/1000TX PHY, rev. 2
    pciide0 at pci0 dev 15 function 0 "VIA VT8237 SATA" rev 0x80: DMA
    pciide0: using apic 2 int 20 (irq 11) for native-PCI interrupt
    wd0 at pciide0 channel 0 drive 0:
    wd0: 16-sector PIO, LBA48, 238475MB, 488397168 sectors
    wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
    pciide1 at pci0 dev 15 function 1 "VIA VT82C571 IDE" rev 0x06: ATA133, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
    atapiscsi0 at pciide1 channel 0 drive 1
    scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
    cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: SCSI0 5/cdrom removable
    cd0(pciide1:0:1): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
    pciide1: channel 1 ignored (disabled)
    uhci0 at pci0 dev 16 function 0 "VIA VT83C572 USB" rev 0x81: apic 2 int 21 (irq 10)
    usb0 at uhci0: USB revision 1.0
    uhub0 at usb0
    uhub0: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci1 at pci0 dev 16 function 1 "VIA VT83C572 USB" rev 0x81: apic 2 int 21 (irq 10)
    usb1 at uhci1: USB revision 1.0
    uhub1 at usb1
    uhub1: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci2 at pci0 dev 16 function 2 "VIA VT83C572 USB" rev 0x81: apic 2 int 21 (irq 11)
    usb2 at uhci2: USB revision 1.0
    uhub2 at usb2
    uhub2: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci3 at pci0 dev 16 function 3 "VIA VT83C572 USB" rev 0x81: apic 2 int 21 (irq 11)
    usb3 at uhci3: USB revision 1.0
    uhub3 at usb3
    uhub3: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
    ehci0 at pci0 dev 16 function 4 "VIA VT6202 USB" rev 0x86: apic 2 int 21 (irq 12)
    ehci0: timed out waiting for BIOS
    usb4 at ehci0: USB revision 2.0
    uhub4 at usb4
    uhub4: VIA EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
    uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
    pcib0 at pci0 dev 17 function 0 "VIA VT8237 ISA" rev 0x00
    auvia0 at pci0 dev 17 function 5 "VIA VT8233 AC97" rev 0x60: apic 2 int 22 (irq 12)
    ac97: codec id 0x49434552 (ICEnsemble VIA VT1616i)
    ac97: codec features headphone, 18 bit DAC, 18 bit ADC, KS Waves 3D
    audio0 at auvia0
    vr0 at pci0 dev 18 function 0 "VIA RhineII-2" rev 0x78: apic 2 int 23 (irq 10) address 00:e0:81:55:cf:5e
    ukphy0 at vr0 phy 1: Generic IEEE 802.3u media interface
    ukphy0: OUI 0x004063, model 0x0032, rev. 10
    isa0 at pcib0
    isadma0 at isa0
    pckbc0 at isa0 port 0x60/5
    pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
    pckbc0: using irq 1 for kbd slot
    wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
    pcppi0 at isa0 port 0x61
    midi0 at pcppi0:
    spkr0 at pcppi0
    sysbeep0 at pcppi0
    lm0 at isa0 port 0x290/8: W83697HF
    npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
    biomask 0 netmask 0 ttymask 0
    pctr: user-level cycle counter enabled
    apm0: disconnected
    uhub5 at uhub4 port 2
    uhub5: D-Link product 0xf103, rev 2.00/1.00, addr 2
    uhub5: 7 ports with 5 removable, self powered, single transaction translator
    uhidev0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0
    uhidev0: Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000, rev 2.00/1.73, addr 2, iclass 3/1
    ukbd0 at uhidev0: 8 modifier keys, 6 key codes
    wskbd1 at ukbd0 mux 1
    wskbd1: connecting to wsdisplay0
    uhidev1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1
    uhidev1: Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000, rev 2.00/1.73, addr 2, iclass 3/0
    uhidev1: 1 report ids
    uhid0 at uhidev1 reportid 1: input=7, output=0, feature=0
    dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
    root on wd0a
    rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
    WARNING: / was not properly unmounted
    cpu1: RNG AES

  2. Re: problems with via dp

    Skal wrote:
    > Hi all,
    >
    > I've just installed a 3.8 on a VIA DP system. In 2 days I had 2
    > crash of the system :-(
    >
    > The following was the error I had on the display
    >
    > kernel: page fault trap,code=0 stopped ad npxdna_xmm +0x71: movl
    > 0x12c(%ebx),%eax ddb{0}>
    >
    > Could you help me pleas to understand how to make it work?
    >
    > Leo
    >
    >
    > Here is the dmesg
    >
    > ssh 192.168.1.7
    > Last login: Wed Dec 21 15:09:32 2005 from 192.168.1.5
    > OpenBSD 3.8 (GENERIC.MP) #298: Sat Sep 10 15:51:54 MDT 2005
    >
    > Welcome to OpenBSD: The proactively secure Unix-like operating system.
    >
    > Please use the sendbug(1) utility to report bugs in the system.
    > Before reporting a bug, please try to reproduce it with the latest
    > version of the code. With bug reports, please try to ensure that
    > enough information to reproduce the problem is enclosed, and if a
    > known fix for it exists, include that as well.
    >
    > /home/z-lmutt $ dmesg
    > OpenBSD 3.8 (GENERIC.MP) #298: Sat Sep 10 15:51:54 MDT 2005
    > deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sy...ile/GENERIC.MP
    > cpu0: VIA Nehemiah ("CentaurHauls" 686-class) 1 GHz


    I don't know how to solve this. However, as noted on the crash screen,
    you should at least include a trace and a ps.

    If you don't get any response here, try misc@openbsd.org.

    Joachim

    P.S. Please trim posting at, at most, 80 columns (preferably something
    like 72).

  3. Re: problems with via dp

    jKILLSPAM.schipper@math.uu.nl wrote:
    > Skal wrote:
    >
    >
    >
    > I don't know how to solve this. However, as noted on the crash screen,
    > you should at least include a trace and a ps.
    >
    > If you don't get any response here, try misc@openbsd.org.
    >
    > Joachim
    >
    > P.S. Please trim posting at, at most, 80 columns (preferably something
    > like 72).


    Hi,

    first of all sorry for the "large" msg


    I would like to send a trace and a ps as you sugested, the problem is
    that then I have this kind of error I cannot write anymore...

    I've also tried to compile a Debug on kernel, but I never finished a
    compliation, the system hangs up allways before :-(

    does anybody have any other sugestion?

    Leo

+ Reply to Thread